Πόσο βοηθάει το καθημερινό ζύγισμα στην απώλεια βάρους; |mat.nutrition
- Ευαγγελία Ματάτση
- 30 Οκτ 2020
- διαβάστηκε 3 λεπτά
Έγινε ενημέρωση: 3 Νοε 2020

Πολύ συχνά ακούω απ' τους ανθρώπους που με επισκέπτονται στο γραφείο, ότι το καθημερινό ζύγισμα τους βοηθάει στον έλεγχο του βάρους τους και πως μόνο όταν βλέπουν καθημερινά το νούμερο της ζυγαριάς μπορούν να προλάβουν την ανεπιθύμητη αύξηση του.
Αν και εσύ πιστεύεις κάτι τέτοιο,αναρωτιέμαι.. γιατί δεν μπορείς να χάσεις τα παραπανίσια κιλά μόνος σου και ακόμα παλεύεις με δίαιτες; Αφού βλέπεις το νούμερο, γιατί δεν μπορείς να το αλλάξεις;
Ζυγαριά: Φίλος ή εχθρός ;
Για κάποιους ανθρώπους η ζυγαριά παίρνει το ρόλο κριτή, ο οποίος βλέποντας το νούμερο κρίνει πόσο καλά ή άσχημα τρώνε μες τη μέρα τους. Εάν το νούμερο δεν είναι το επιθυμητό, συνήθως οδηγούνται σε μια δίαιτα και μόλις πετύχουν τον στόχο τους επιστρέφουν στην κανονικότητά τους.
Όμως υπάρχει και μια κατηγορία ανθρώπων που η ένδειξη της ζυγαριάς τους καθορίζει για την υπόλοιπη ζωή τους. Αυτή η ένδειξη σε συνδυασμό με την χαμηλή αυτοεκτίμηση, την κακή ψυχολογία και τις πιθανόν προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες για απώλεια βάρους δημιουργούν μια κακή σχέση με το φαγητό και με την εικόνα σώματος τους. Βλέποντας την αποτυχία στην ζυγαριά, ξέρουν ήδη ότι όλη η μέρα τους θα πάει στραβά, ότι αυτή είναι πάλι μια αποτυχημένη μέρα όπως η χθεσινή και ότι είναι άχρηστοι.

Πλέον όλα γυρίζουν γύρω από αυτό το νούμερο. Το ζύγισμα γίνεται καθημερινός ψυχαναγκασμός, μερικές φορές και 2 ή 3 φορές την ημέρα. Έτσι περνάνε οι μέρες, οι βδομάδες, οι μήνες και εσύ ακόμα δεν έχεις πλησιάσει τον στόχο σου και ούτε που θυμάσαι πως πέρασε τόσος καιρός. Απλά σταματάς να είσαι παρών στο παρόν σου! Και όλα αυτά ΓΙΑΤΙ; Για ένα ΝΟΥΜΕΡΟ!
Το νούμερο της ζυγαριάς δεν καθορίζει την αξία σου ως άνθρωπο!
Δε δείχνει πόσο καλός γονιός ή σύντροφος είσαι, πόσο χιούμορ έχεις, πόσο επαγγελματίας είσαι στην δουλειά σου.
Σταμάτα να περιμένεις από ένα μηχάνημα να σε επιβραβεύσει!
Γιατί ενώ προσέχω δεν κατεβαίνει η ζυγαριά;
Το νούμερο της ζυγαριάς μεταβάλλεται με το παραμικρό.
Για παράδειγμα αν πιεις παραπάνω νερό,ιδρώσεις περισσότερο, αρρωστήσεις, είσαι φαγωμένος, είσαι πιασμένος απ' τη γυμναστική, έχεις περίοδο τότε εννοείται ότι το νούμερο που βλέπεις αυτή τη στιγμή δεν είναι αντιπροσωπευτικό.
Επίσης, κάθε μικρή μπουκιά μπορεί να έχει πολλές θερμίδες. Επομένως αν δεν υπάρχει θερμιδικό έλλειμμα (δηλαδή οι θερμίδες που παίρνουμε απ'την τροφή να είναι λιγότερες από αυτές που καίμε), τότε απλά γίνεται συντήρηση του βάρους.
Φυσικά ας μην ξεχνάμε το γεγονός ότι πολλές φορές η ζύγιση γίνεται σε διαφορετική ζυγαριά οπότε σίγουρα υπάρχουν αποκλίσεις, ή οι ώρες ζύγισης είναι διαφορετικές. Άλλες φορές το πρωί νηστικοί και άλλες μετά από γεύμα, έτσι γιατί θέλετε σκόπιμα να στεναχωρήσετε και να μαλώσετε τον εαυτό σας, που απόλαυσε ένα τόσο νόστιμο πιάτο.
Πως αξιολογώ το νούμερο της ζυγαριάς ;
Το βάρος του σώματος αποτελείται από μυική μάζα, οστική μάζα, λιπώδη μάζα και σωματικά υγρά. Οι αναλογίες αυτές δεν αναγράφονται στη ζυγαριά επομένως δεν μπορείς να αξιολογήσεις την προσπάθεια σου ως καλή ή κακή.
Ως καλή προσπάθεια ορίζεται αυτή που επιφέρει απώλεια λιπώδους μάζας και ως κακή αυτή που επιφέρει απώλεια μυικής μάζας.
Προσοχή! Και στις δυο περιπτώσεις η ζυγαριά δείχνει απώλεια κιλών.
Αν όμως η απώλεια είναι μυική, που σημαίνει ότι κάνεις πολύ αυστηρή δίαιτα ή ακόμα χειρότερα δεν τρως τίποτα όλη μέρα, τότε τα κιλά θα επιστρέψουν με ένα bonus 3-7 κιλά παραπάνω.
Μια φορά στις 12-14 μέρες, η μέτρηση κάποιων σημείων του σώματος με χρήση μεζούρας και η παρακολούθηση της εφαρμογής των ρούχων είναι το καλύτερο κριτήριο για την αξιολόγηση της πορείας σου.

Αν ανήκεις και εσύ σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων επισκέψου σήμερα κιόλας έναν Πτυχιούχο Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, ο οποίος μέσα από τη διατροφική εκπαίδευση θα να σου μάθει πως να αγαπάς και να φροντίζεις το σώμα σου.
Η ζωή είναι πολύ μικρή για να είναι γεμάτη στερήσεις και άνοστο φαγητό.
댓글