top of page

Διαλειμματική Νηστεία:ναι ή όχι ;



Όλο και περισσότερος κόσμος ακολουθεί την Διαλειμματική Νηστεία (ή αλλιώς fasting), ως γρήγορη μέθοδο απώλειας βάρους. Είναι επίσης γνωστή και ως δίαιτα 16:8 ή 5:2.


Τι ακριβώς είναι η διαλλειμματική νηστεία;

Ο όρος διαλλειμματική νηστεία, αναφέρεται στον περιορισμό ή ακόμα και την αποχή από το φαγητό.

Κατά τη μέθοδο αυτή, προτείνεται η κατανάλωση φαγητού μέσα σε συγκεκριμένα διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας (χρονικά περιορισμένη σίτιση).

Τα πιο συνηθισμένα ωράρια κατανάλωσης φαγητού είναι είτε μεταξύ 10πμ-6μμ, είτε μεταξύ 12μμ-8μμ, είτε μεταξύ 2μμ-10μμ. Τις υπόλοιπες ώρες, δηλαδή τις ώρες νηστείας, επιτρέπεται μόνο νερό και ροφήματα χωρίς θερμίδες (καφές, τσάι, ανθρακούχο νερό, σόδα)

Η μέθοδος 5:2 περιέχει φαγητό 5 μέρες τη βδομάδα και πλήρης αποχή τις υπόλοιπες 2, όχι διαδοχικές μέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων επιτρέπονται υγρά, ροφήματα χωρίς ζάχαρη και σούπες, χωρίς όμως να ξεπερνούν τις 500 θερμίδες τη μέρα για τις γυναίκες και 600 για τους άνδρες.


Μπορούν να την ακολουθήσουν όλοι;

Αυτό το μοτίβο διατροφής δεν ταιριάζει σε όλους τους ανθρώπους.

Πιο συγκεκριμένα, σε παιδιά και εφήβους σε ενεργό στάδιο ανάπτυξης, εγκυμονούσες, θηλάζουσες, γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες, γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, άτομα με χαμηλό σωματικό βάρος, άτομα με διατροφικές διαταραχές και άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, δεν ενδείκνυται.

Επιπλέον, τα συγκεκριμένα ωράρια φαγητού δεν ταιριάζουν σε όλους και από πρακτικής πλευράς. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που κάνει νυχτερινή δουλειά, δεν είναι δυνατόν να μην έχει φαγητό μετά τις 6 ή 8 το απόγευμα αντίστοιχα. Οι παραγωγικές του ώρες είναι μετά το απόγευμα, επομένως εκεί είναι που πρέπει να δώσει θρέψη και ενέργεια στο σώμα.

Να τονίσω επίσης, ότι στη διαλειμματική νηστεία δεν αναφέρεται πουθενά η θερμιδική πρόσληψη, δηλαδή πόσες θερμίδες χρειάζεται να καταναλώνει κάποιος σύμφωνα με τις ανάγκες του. Επομένως, αν δεν βρίσκεσαι σε θερμιδικό έλλειμμα, δεν σημαίνει ότι θα χάσεις βάρος ακόμα και αν ακολουθείς την συγκεκριμένη μέθοδο.


Παρενέργειες διαλλειμματικής νηστείας

Συμπτώματα όπως έντονοι πονοκέφαλοι, δυσκοιλιότητα, διαταραχές ύπνου, νευρικότητα, έλλειψη συγκέντρωσης, κόπωση και έντονο στρες, είναι οι τρόποι με τους οποίους το σώμα σου δείχνει ότι κάτι πάει λάθος και οφείλεις να το ακούσεις.



Να την ακολουθήσω ή όχι;

Αν σου ταιριάζει στους ρυθμούς καθημερινότητας σου, στα ωράρια ύπνου σου και νιώθεις ότι είσαι πιο παραγωγικός μες τη μέρα με περισσότερη ενέργεια, τότε ναι. Εάν το εφαρμόζεις επειδή έχεις ακούσει ότι είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος να χάσεις βάρος, τότε όχι. Το νούμερο ένα που χρειάζεσαι για να χάσεις βάρος είναι το θερμιδικό έλλειμμα!

Προσοχή! Έλλειμμα όχι ασιτία.


Αν σε ενδιαφέρει να βρεις το μοντέλο διατροφής που σου ταιριάζει και να αποκτήσεις τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα, επικοινώνησε μαζί μου




0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page